Į pradžią
sfile_

Susitikimas su režisieriais Rimantu ir Julija Gruodžiais

sfile_
  • 2010 spalio 5d. 19:20  Forum Cinemas, salė 3, , Kaunas
Rimantas ir Julija Gruodžiai pristatys filmą "Upė".

Nacionalinės dokumentikos tandemas Julija ir Rimantas Gruodžiai jau keliolika metų kino juostoje fiksuoja šalies periferijoje sutiktų žmonių buities ir būties detales. 1994 m. jie įsteigė studiją „Periferija”, jų juostos rodytos tarptautiniuose festivaliuose Europoje, JAV, jų darbų esama Danijos, Vokietijos, Prancūzijos, Portugalijos, JAV bibliotekose ir muziejuose.

J. ir R. Gruodžiai pristatys naujausią savo dokumentinį filmą „Upė“. Juosta yra apie „lietuviška Venecija“ vadinamą Saleninkų kaimą, esantį greta Neries bei Šventosios upių santakos. Ši vietovė yra vandens izoliuota nuo likusio pasaulio dėl avarijos, įvykusios prieš du dešimtmečius Jonavos chemijos gamykloje.

Valdžios apleista kaimo bendruomenė kasdien susiduria su susisiekimo problema. Filmas pasižymi subtiliu paprastumu, šou elementų vengimu, socialinės tikrovės aktualizavimu, pagarba herojams. 2009 m. Florencijos (Italija) festivalyje „dei Popoli“ „Upė“ pelnė specialų žiūrovų prizą bei Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimą kaip geriausias dokumentinis filmas, 2010 m. filmas įvertintas „Sidabrinės gervės“ apdovanojimu už geriausią dokumentinį filmą ir Karlovy Varų festivalio prizu kaip geriausia trumpametražė dokumentika

Rimanto Gruodžio filmografija:
„Upė“, 2009, Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius / Montažas
„Pieno kelias - Paukščių takas“, 2008, Lietuva, Režisierius / Prodiuseris
„Brasbendas“, 2006, Liteuva, Režisierius / Operatorius
„Dievo paukšteliai“, 2005, Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius
„Lėlės“ , 2004, Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius / Operatorius
„Meistras“, 2004, , Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius
„Talka“, 2003, Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius / Operatorius
„Kaliausė“, 2002, Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius
„Šeimyna“, 2001,, Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius
„Teritorija“, 1999, Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius
„Pirtis“, 1997, Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius
„Lik sveikas, liūdesy“, 1996, Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius
„Slogutis“, 1995, Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius
„... ir tada sukūrė Likondą“, 1978, SSRS, Režisierius

Julijos Gruodienės filmografija:
„Upė“, 2009, Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius
„Pieno kelias - Paukščių takas“, 2008, Lietuva, Režisierius
„Brasbendas“, 2006, Lietuva, Režisierius
„Dievo paukšteliai“, 2005, Lietuva, Režisierius / Scenarijaus autorius
„Lėlės“ , 2004, Lietuva, Scenarijaus autorius
„Meistras“, 2004 , Lietuva, Scenarijaus autorius
„Talka“, 2003, Lietuva, Scenarijaus autorius
„Kaliausė“, 2002, Lietuva, Scenarijaus autorius
„Šeimyna“, 2001, Lietuva, Scenarijaus autorius
„Teritorija“, 1999, Lietuva, Scenarijaus autorius
„Pirtis“, 1997, Lietuva, Scenarijaus autorius
„Lik sveikas, liūdesy“, 1996, Lietuva, Scenarijaus autorius
„Slogutis“, 1995, Lietuva, Scenarijaus autorius